Amerikaanse rechters bepaalden zondagnacht dat het vastzetten van mensen met geldige visa en verblijfsvergunningen uit onder meer Irak en Iran op Amerikaanse vliegvelden, onwettig is.
Een federale rechter in New York heeft het nieuwe inreisverbod van president Trump deels opgeschort.
De rechter oordeelde zondagnacht dat reizigers die met een geldig visum zijn aangekomen op een Amerikaanse luchthaven niet teruggestuurd mogen worden en tot nader order in het land mogen blijven.
Rechter Ann Donelly ging daarmee in tegen het decreet dat president Trump vrijdag had uitgevaardigd. Dat bepaalt dat reizigers en vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië de komende maanden het land niet in komen. De rechter verbiedt het de autoriteiten ook om vluchtelingen die arriveren met een toegekende verblijfsvergunning, nu alsnog de toegang te weigeren.
Ook andere rechters in onder meer Washington en Virginia deden uitspraken over het decreet van Trump. Daarbij werd bepaald dat personen die vast zijn gezet op Amerikaanse vliegvelden, per direct toegang moeten krijgen tot juridische assistentie.
Lees hier meer over de details van de rechterlijke uitspraken op Business Insider.
Meer dan 100 mensen vast op Amerikaanse luchthavens
Burgerrechtenorganisatie ACLU schat dat het om zo'n honderd tot tweehonderd mensen gaat die nu worden vastgehouden op luchthavens. Het ministerie van binnenlandse veiligheid spreekt van 109 personen en de Amerikaanse Douane en Grensbeveiliging van 170 personen die in de eerste 24 uur van de nieuwe regel het land niet in mochten.
De ACLU had een zaak tegen de Staat aangespannen namens twee Irakezen die banden hadden met het Amerikaanse leger. Volgens de eisers zou het voor ze vanwege hun banden met de VS te gevaarlijk zijn om terug te keren. Bovendien hadden ze een geldig visum.
De uitspraak van de rechter geldt voor alle staten van de VS. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Trump liet eerder zaterdag weten dat het inreisverbod niet gericht was tegen moslims en heel goed werkte.
Onder meer Google en Miccrosoft gaven daarentegen aan dat werknemers die buiten de VS verblijven, last hebben van de maatregel van Trump. Voor deze twee bedrijven gaat het bij elkaar naar schatting om meer dan 200 werknemers. Ook Apple's topman Tim Cook heeft zich uitgesproken tegen het decreet.
Houders van een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning, de bekende green card, worden wanneer zij zich aan de grens melden allemaal apart gecontroleerd en pas toegelaten als er geen bezwaren tegen hen zijn, zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering zaterdag.
Eerder verklaarde de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst nog dat het inreisverbod voor de Verenigde Staten voor immigranten en vluchtelingen uit zeven islamitische landen ook geldt voor de eigenaren van een green card.
KLM weigert 7 passagiers te vervoeren naar VS
Vliegtuigmaatschappij KLM heeft zaterdag zeven passagiers die op weg waren naar de Verenigde Staten geweigerd mee te nemen wegens het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners uit zeven islamitische landen.
,,We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in'', zei een woordvoerster van de KLM. De maatschappij betaalt de vervoerskosten van twee passagiers voor hun reis terug naar hun opstappunt. Vijf andere mensen konden al eerder worden gewaarschuwd. Uit welke plaats de reizigers wilden vertrekken, kon ze niet zeggen.
KLM weet nog niet wat het beleid in de toekomst wordt. ,,We proberen hierover helderheid te krijgen'', aldus de woordvoerster.
Ook andere vliegtuigmaatschappijen zoals EgyptAir en Qatar Airway weigerden zaterdag passagiers met bestemming de VS mee te nemen.
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat premier Mark Rutte het inreisverbod veroordeelt. ,,Het discrimineren van mensen op basis van hun afkomst mogen we niet accepteren, ook niet als het de president van de VS is die het doet. Ik wil dat premier Rutte zich scherp uitspreek tegen deze maatregel en het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken", aldus Klaver.